život je kako kada

< lipanj, 2017 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Opis bloga


Život je čudo nemjerljivo i zato se ponekad usudim zapisati sjećanja, misli, nadanja, želje, a sve to podariti svima koji su začarani čudima kao i ja. Uz poeziju često pišem priče koje su isključivo mašta tek sa malim detaljima stvarnog života. Fotografije koje stavljam na blog su moji uradci ako nije drukčije navedeno. Voljela bih da me najprije pitate ako želite što preuzeti.

A. Ž. K.

Ne
Uglavom ne komentiram komentar koji je ostavljen na moj post, niti se vraćam vidjeti da li je ostavljen komentar na moj kod drugih blogera. Zato, ako mi nešto želite reći ostaviti komentar na mom blogu, ako ne želite nije nikakav problem niti ako ne svratite.

Ako želiš nešto reći
demetra02@gmail.com

Početak
Blog je ponovo registriran 13.01.2013.

ljubav

25.06.2017., nedjelja

County Donegal

Neću spominjati koliko smo pubova uz put posjetili jer bio je to dug put. Kako god ušli smo u županiju iliti County Donegal. Nekoliko rečenica o županiji tek da spomenem.
Županija Donegal bila je dom nekad moćnog Clann Dálaigh, (Clann-Domhnaill), poznatije na engleskom jeziku kao O'Donnellova dinastija. Do oko 1600, O'Donnells su bili jedna od najbogatijih i najmoćnijih domaćih irskih vladajućih obitelji. Unutar Ulstera, samo Uí Néill (poznati na engleskom kao O'Neillov klan) modernog okruga Tyrone bili su moćniji. O'Donnellsi su bili Ulsterov drugi najmoćniji klan ili vladajuća obitelj od ranog 13. stoljeća do početka 17. stoljeća. O'Donnellova kraljevska ili uglavnom moć konačno je završila u onom što je tada bila novostvorena županija Donegal u rujnu 1607.
Povijest te županije je posebno burna i sa bezbroj nevolja. Od Osamostaljenja Republike Irske županija Donegal je odsječena od bivšeg središta Dery koji je ostao u novo nastaloj Sjevernoj Irskoj. Zbog svih problema stanovništvo je posebno trpjelo, a kako Dublin nije pomagao ljudi su se iseljavali masovno preko Foyle Port luke u Ameriku ili Australiju, Novi Zeland.
Dodano u sve to, krajem 20. stoljeća županija Donegal bila je pod utjecajem problema u Sjevernoj Irskoj. Županija je pretrpjela nekoliko bombaških napada i ubojstava. To je dodatno pridonijelo gospodarskim i društvenim poteškoćama županije. Međutim, veća ekonomska i administrativna integracija nakon Sporazuma o velikom petku iz travnja 1998. bila je od koristi županiji.
Donegal političari zovu svoju županiju "zaboravljena županija", zbog percepcije da ih je Irska vlada ignorirala čak i u kriznim vremenima.

P. S. Podsjeća na neke naše danas, zar ne?

Prvi gradić gdje smo se zaustavili je jedna od dviju najvećih ribarskih luka.



Tipična primorska mjesta iz bližeg



I daljeg



nisam imala dovoljno mjesta pa te grdosije nisu cijele u kadru.



brodovi u cijeloj luci



stvarno grdosije

Nekoliko riječi o samom gradiću:
Killybegs (irski: Na Cealla Beaga) je grad u okrugu Donegal, Irska. To je najveća ribarska luka u županiji i na otoku Irskoj. Nalazi se na južnoj obali županije, sjeverno od Donegal zaljeva, u blizini grada Donegal. Grad se nalazi odmah do luke i na podnožju golemog planinskog trakta koji se proteže prema sjeveru. Ljeti je u gradu ulični festival koji slavi ulov ribe i uključuje tradicionalni "Blagoslov broda".
Killybegs je prirodna luka u koju dolaze brodovi sa ulovom više vrsta ribe. Uz to ima razvijenu prerađivačku industriju i zamrzavanje skuša, haringe, smuđ i ostale plave ribe. Luka je servisna luka za brodske bušotine na moru.
Gotova prerađena riba zamrzivačima se izvozi na tržišta u Africi, Bliskom Istoku i Europi. Međutim, zbog iscrpnog provođenja ribolovnih propisa EU-a na irskim brodovima došlo je do pada u ribarskoj industriji u gradu. To je dovelo do smanjenja zaposlenosti u industriji prerade ribe, u kojoj su najteže pogođeni radnici u ribarnici.

P.S. ima sličnosti, ima.

I za kraj plaže, pješčane (ja ih ne volim) ogromne, i po stotinu metara dugačke, možda i duže









- 13:56 - Komentari (10) - Isprintaj - #